Opbouw benzineprijs

Weet u hoe de prijs van benzine is opgebouwd? De prijs die u aan de pomp betaalt voor uw brandstof is opgebouwd uit verschillende onderdelen.

opbouw benzineprijs
Bron: BOVAG

Margetraject
Het margetraject bestaat uit de marge van de oliemaatschappij, de marge van de pomphouder, distributie- en marketingkosten en kortingen. Een pomphouder krijgt een vaste marge (vast bedrag per liter) en profiteert niet mee van prijsstijgingen. Tankstations die brandstoffen goedkoper aanbieden, nemen dus genoegen met minder marge.

BTW
Over de totaalprijs wordt BTW geheven door de overheid, dit is een vast percentage. Bij een stijgende benzineprijs, stijgt ook de BTW die de overheid ontvangt. (* 19% BTW komt bovenop de bruto prijs, wat betekent dat 16% van de netto-prijs de BTW is)

Productieprijs
De productieprijs wordt bepaald door de inkoopprijs van olie, plus de raffinagekosten voor de productie van olie tot benzine. Dit is het enige onderdeel van de prijs dat dagelijks kan schommelen door de olieprijs, raffinagecapaciteit en speculaties.

Accijns
De overheid heft accijns op alle brandstoffen en indexeert die jaarlijks aan de inflatie. In 2012 betaalt u per liter benzine € 0,73 accijns. Voor diesel en LPG is dat respectievelijk € 0,43 en € 0,17 per liter. Ook dit is een vast bedrag en is dus niet verantwoordelijk voor de prijsstijgingen.

 

Een overzicht van deze opbouw vindt u op brandstof-zoeker.nl/adviesprijzen/


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *