Recordprijzen brandstof leveren staatskas niets extra op

De staatskas wordt niet extra gespekt nu de benzineprijs op een nieuw historisch record staat. De accijnzen worden geheven per getankte liter en niet als percentage van de literprijs.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën stelde na de wekelijkse ministerraad dat de schatkist wellicht zelfs geld misloopt omdat mensen door de hoge brandstofprijzen mogelijk zuiniger gaan rijden en minder tanken.

De Jager noemde de hoge prijzen wel ‘heel erg vervelend voor de mensen’. Hij hoopt op stabiliteit in het Midden-Oosten, wat naar verwachting tot rust op de oliemarkt en daarmee een stabilisering van de benzineprijzen kan leiden.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

4 reacties op “Recordprijzen brandstof leveren staatskas niets extra op”

 1. Gabi avatar
  Gabi

  De staatskas wordt extra gespekt door de hogere inkomsten van de BTW. De laatste verhoging van de reikostenvergoeding, nu 19 cent per km, was in 2003.
  In duitsland is de vergoeding omhoog gegaan i.v.m. extra inkomsten door de BTW.

  De ANWB heeft in 2008 berekend dat de onbelaste kilometervergoeding – het deel van de reiskostenvergoeding waar geen belasting over betaalt wordt – al minimaal 22 cent per kilometer had moeten zijn. “Een middenklasse auto kost al gauw 35 cent per kilometer. Dat betekent dat de meeste autorijders al 10 cent per kilometer moeten bijleggen”, aldus de voorzitter gisteren in de Telegraaf en op BNR.

  1. admin avatar
   admin

   Elke euro die mensen meer betalen voor brandstof, kunnen ze niet uitgeven aan iets anders. De totale BTW-uitgifte blijft dus hetzelfde en dus levert een hogere brandstofprijs niets extra voor de staatskas op. Eerder minder, zoals in het artikel staat.

   Daarnaast is de onbelaste kilometervergoeding niet iets waar je recht op hebt. Het is altijd makkelijk om te zeggen dat je minder belasting wil betalen, maar in tijden van bezuinigingen is dat lastig te realiseren. Bijvoorbeeld de accijns 1 cent per liter verlagen levert een kostenpost van €130 miljoen per jaar op.

 2. Gabi avatar
  Gabi

  En hoe zit het met het 1/4 van Kok?

  1. admin avatar
   admin

   Het “kwartje” van Kok (8,3 eurocent op benzine, 3,2 eurocent op diesel) is allang verrekend doordat er in de 4 jaar erna geen accijnsverhoging is geweest. Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Kwartje_van_Kok

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *