Benzine op weg naar recordprijs 2008

De benzineprijs is nog maar een dubbeltje verwijderd van de recordprijs uit 2008. Als de prijs van ruwe olie blijft stijgen, zal de hoogste benzineprijs ooit van 1,69 euro per liter snel in zicht komen.

De prijs van lpg aan de pomp bereikte enkele dagen geleden al de hoogste prijs ooit van 0,74 euro per liter. Binnen anderhalf jaar is lpg bijna 50 procent duurder geworden. De landelijke gemiddelde adviesprijs voor een liter ongelode benzine stond woensdag op 1,59 euro. ”Een benzineprijs onder de 1,50 per liter, het niveau van 2009, is voorlopig ver weg”, aldus Paul Selms van UnitedConsumers. Natuurlijk zijn er op www.brandstof-zoeker.nl nog wel de nodige tankstations te vinden die door middel van kortingen onder die psychologische grens blijven.

De benzineprijs is voor het grootste deel afhankelijk van de prijs van ruwe olie. Een vat ruwe olie noteert nu ongeveer 86 dollar. De recordprijs van 147 dollar dateert van juli 2008. Uit die tijd stammen ook de records voor brandstofprijzen. Het lpg-record uit die tijd is inmiddels gebroken. ”Met een verwachte ruwe-olieprijs van bijna 100 dollar per vat ruwe olie over één jaar komt een belangrijke psychologische grens in zicht. Als die verwachting structureel blijkt, zal het dubbeltje dat de benzineprijs aan de pomp nog scheidt van de hoogste prijs ooit snel verdwijnen”, aldus Selms.

De dieselrijders komen er nu relatief nog het beste van af. Een liter diesel kost 1,23 euro. Selms: ”We zitten daar nu nog 25 cent af van het prijsrecord (1,50 euro per liter) uit 2008. Dat heeft alles te maken met de beperktere vraag als gevolg van de crisis. De transportsector ligt nog behoorlijk op zijn gat.”


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *