Anderhalf miljoen vaten olie minder

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) verlaagt de olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag. De leden van het oliekartel spraken dit vrijdag af tijdens een spoedvergadering op het OPEC-hoofdkantoor in Wenen. De verlaging van het productieplafond gaat op 1 november in.

OPEC-voorzitter Chakib Khelil sloot verder stappen op korte termijn niet uit. “Als er verdere beslissingen nodig zijn dan zullen we die nemen. We hoeven daarmee niet te wachten tot onze volgende geplande vergadering in december”, aldus Khelil.

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) noemde de productieverlaging van de OPEC in een reactie “te groot”. “Het is geen constructieve beslissing, de markten zijn al behoorlijk gespannen”, aldus IEA-analist Eduardo Lopez.

Oliehandelaren waren niet onder de indruk van de productieverlaging. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde vrijdag na de bekendmaking van het nieuws tot 63,41 dollar per vat (van 159 liter). Dat is 6,5 procent lager dan de slotprijs van donderdag. De olieprijs staat onder druk door zorgen over een wereldwijde recessie en de onrust op de aandelenbeurzen.


Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *