Olieprijs weer onder 100 dollar

De prijs van Brent of Noordzeeolie zakte vanavond tot 99,30 dollar. De vorige keer dat een vat ruwe olie in Londen onder de psychologische drempel van $100,- was gezakt was 25 maart.

Ook in de Verenigde Staten werd olie alweer enkele dollars goedkoper. De prijs van een vat ruwe olie daalde daar vanavond met 2,7 procent.

Daarmee wordt de dalende trend voortgezet. De prijs van ruwe olie in Londen is in twee maanden al met 32 procent gezakt ten opzichte van de recordprijs van 147,5 dollar per vat op 11 juli.

Begin deze week zag het er nog naar uit dat de orkanen in de Golf van Mexico en de onzekerheid over de uitkomst van de bijeenkomst van de Opec-ministers de terugval van de olieprijs een halt hadden toegeroepen. Maar dat draaide anders uit.

De oliemarkten stelden vandaag vast dat de orkaan Ike niet langer afstevent op het hart van de Amerikaanse olieproductie in de Mexicaanse Golf. Tegelijk verklaarde de minister van Olie van Saudi-Arabië dat er geen problemen rijzen wat de olievoorziening betreft. Daarmee gaf hij impliciet aan dat het oliekartel, dat ruim een derde van het wereldverbruik dekt, zich straks zal houden aan de officiële productieafspraken.

Nu de orkaanvrees wegebt, is het vandaag vooral uitkijken naar de evolutie van de Amerikaanse olievoorraden. Als daaruit blijkt dat de orkanen weinig effect hebben gehad op de Amerikaanse olievoorziening, dan zou de olieprijs nog verder kunnen wegzakken.

Bron: De Standaard


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *