Softwaremodel zorgt voor brandstofbesparing

Een nieuw computermodel van TNO en ingenieursbureau Vialis kan ervoor zorgen dat autorijden in stedelijke gebieden met tot tientallen procenten minder brandstof kan. Het programma rekent exact uit wat een verbeterde doorstroming de automobilist oplevert qua benzineverbruik en de inwoners qua luchtkwaliteit.

Het programma, Enviver genaamd, koppelt voor het eerst kennis over uitstoot van verschillende voertuigen aan maatregelen ontwikkeld door Vialis die leiden tot een betere doorstroming. De basis vormt een enorme databank van de werkelijke uitstoot van zowel kleine als grote voertuigen die TNO jarenlang verzamelde voor het ministerie van VROM. Tijdens tienduizend laboratoriumtesten werd de emissie van fijnstof, CO2 en NOx gemeten van auto’s en vrachtwagens op de lokale weg, in de file en op de snelweg.

,,Het leverde een zeer compleet beeld op van de milieueffecten onder allerlei wegomstandigheden voor een breed scala aan voertuigen”, zegt dr. Bart Bos, hoofd van de afdeling die zich bij TNO met voertuiguitstoot bezighoudt. Het model, dat sinds mei dit jaar te krijgen is, is nu al zeer gewild. Tientallen gemeenten en overheden in binnen- en buitenland hebben het aangeschaft of willen dat gaan doen. ,,Tot in Japan is er belangstelling voor.

Het programma laat ook zien of de aanleg van een bepaalde weg toch mogelijk is binnen de huidige normen, terwijl dat op het eerste gezicht niet zo lijkt. Mits voorzien van een aantal maatregelen zoals snelheidsbeperkingen of een bepaalde aanleg van wegvakken en afstelling van verkeerslichten”, zegt dr. Bart Bos, hoofd van de afdeling die zich bij TNO met voertuiguitstoot bezighoudt.

Bron: De Telegraaf

Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

Eén reactie op “Softwaremodel zorgt voor brandstofbesparing”

  1. […] augustus 2, 2008 bij 16:15 · Ingedeeld onder milieu, overheid, verbruik ·Tagged autokosten, buitenland, milieu, verbruik Een nieuw computermodel van TNO en ingenieursbureau Vialis kan ervoor zorgen dat autorijden in stedelijke gebieden met tot tientallen procenten minder brandstof kan. Het programma rekent exact uit wat een verbeterde doorstroming de automobilist oplevert qua benzineverbruik en de inwoners qua luchtkwaliteit. Lees meer. […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *