Clingendael verwacht binnen 3 jaar grote olieschaarste

Clingendael, het internationale kennisinstituut in Den Haag, waarschuwt vandaag dat de olieschaarste veel sneller zal aanbreken dan tot nu toe werd gedacht. Al in 2010 zal er wereldwijd een nijpend tekort zijn aan ruwe olie. De onderprijs van een vat olie gaat naar 110 dollar.

Dat staat in de pas verschenen analyse ‘Oil turbulence in the next decade’. Het is de eerste keer dat Clingendael zich zo pessimistisch toont over de oliemarkt. Door de tekorten zouden er ook militaire conflicten kunnen ontstaan in olielanden in Afrika.

Het Internationaal Energie Agentschap ging er tot voor kort van uit dat de tekorten zich rond 2015 zouden aandienen. Clingendael becijfert nu dat de problemen al vijf jaar eerder hun beslag krijgen. ‘Als geen actie wordt ondernomen, zal het energiesysteem op zijn grondvesten schudden’, staat in het rapport.

Zelfs met optimistische scenario’s zullen de tekorten het komende decennium aanhouden, denkt Clingendael. ‘Realistisch gezien, zal de situatie de komende tijd eerder verslechteren dan verbeteren.’

De wereld zal daardoor ‘door een periode van substantiële vraagverstoring’ gaan. Het tekort zal in 2030 ongeveer 11 tot 18 miljoen vaten per dag bedragen, oftewel tweederde van het dagelijkse verbruik in de Verenigde Staten. Als bestaande velden sneller opraken, wordt de krapte nog nijpender.

Voor meer achtergrondinformatie, zie De Volkskrant.


Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

Eén reactie op “Clingendael verwacht binnen 3 jaar grote olieschaarste”

  1. […] Dat staat in de pas verschenen analyse ‘Oil turbulence in the next decade’. Het is de eerste keer dat Clingendael zich zo pessimistisch toont over de oliemarkt. Door de tekorten zouden er ook militaire conflicten kunnen ontstaan in olielanden in Afrika. Lees meer […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *