Kamer: Onderzoek naar benzineprijs

Omdat de kale brandstofprijs (zonder accijns en btw) in Nederland acht cent hoger ligt dan het gemiddelde in Europa, wil de Tweede Kamer een nieuw onderzoek laten uitvoeren naar de brandstofmarkt. De dure benzine en diesel zou duiden op een gebrek aan concurrentie tussen de tankstations langs de snelweg. De prijzen kunnen omlaag, net zoals dat bij de pompen in de woonwijken is gebeurd na de komst van prijsvechters als TinQ, Tango en de ANWB.

De NMA begon tien jaar geleden ook al een onderzoek naar prijsafspraken tussen tankstations, maar dat strandde in 2003 wegens gebrek aan bewijs. De overheid probeerde met het veilen van de tankstations de concurrentie langs de snelweg te verbeteren, maar die maatregel kan “naar de schroothoop”, zegt Aptroot in de Telegraaf.

Overigens kent Nederland al jaren de hoogste kale brandstofprijzen van Europa. Ten opzichte van sommige landen loopt het verschil op tot tien cent per liter. Volgens de olieconcerns zou dit te wijten zijn aan het dichte netwerk van tankstations en de hoge grondprijzen ten opzichte van het buitenland. Desondanks concludeert ook de Nederlandsche Bank in een onderzoek dat ‘voorzichtig geconcludeerd kan worden dat het hoge prijsniveau wel degelijk lijkt te wijzen op een gebrek aan marktwerking’.


Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *