Brandstofprijzen geven UnitedConsumers boost

Op vrijdag 23 mei wordt de benzine en diesel aan de pomp weer 2 eurocent duurder. Sommige oliemaatschappijen verhogen de diesel en benzine morgen zelfs met 3 eurocent per liter. Benzine kost nu 1,65 euro per liter en diesel 1,46 euro. Diesel haalt daarmee de benzineprijs van begin 2007 ruim in. “Wij merken dat aan de reacties bij pomphouders, maar ook bij onze achterban en het groeiend aantal aanvragen voor tankkorting”, aldus Paul van Selms van UnitedConsumers.

Naast vraag en aanbod naar brandstof (speculatie), is ook de overheid (grote) veroorzaker van hoge brandstofprijzen doordat de BTW meeprofiteert van de hoge verkoopprijzen. De overheid is echter nog steeds niet van plan haar extra BTW-inkomsten als gevolg van de hogere brandstofprijzen en -accijnzen, te laten afnemen. Sterker nog, er staat per 1 juli een accijnsverhoging van 3 cent voor diesel op stapel. Ook zal de BTW volgend jaar omhoog naar 20 procent.

UnitedConsumers wil dat de overheid middels accijnsbevriezing of accijnsverlaging, zoals in België, de prijzen aan pomp laat dalen. “Dat kan zonder dat de overheid belasting inkomsten verliest, omdat de BTW-inkomsten bij prijsstijgingen fors oplopen.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *