Speculeren met benzineprijs

Automobilisten kunnen hun borst natmaken; een groeiend aantal beursanalisten en oliespeculanten gokt er op dat een vat olie stijgt naar meer dan 200 US$. Een benzineprijs van €2 per liter is dan zeer waarschijnlijk. Nu kost een vat olie circa 130 dollar en een liter benzine bij bemande benzinepompen bijna €1,63.

Volgens de Telegraaf houden steeds meer beleggers en marktkenners er serieus rekening mee dat de prijs van een vat olie aan het eind van het jaar boven de 200 dollar zal uitstijgen. Paul van Selms van UnitedConsumers schat in dat een liter benzine in dat geval €2,- zal kosten. “Als de overheid de accijnzen niet verlaagt, zullen we daar zeker uitkomen ja.”

Dat de olieprijs wel eens naar de 200 dollar zou kunnen klimmen, blijkt onder meer uit een sterk toenemend aantal beleggers dat speculeert op deze spectaculaire groei. Zo is het aantal optiecontracten dat kopers het recht geeft om voor het einde van het jaar een vat olie voor 200 dollar aan te schaffen, bijna vertienvoudigd ten opzichte van januari. Dat betekent dat steeds meer speculanten er op gokken dat de olieprijs tegen die tijd flink gestegen zal zijn. Stel dat de prijs dan op $210 ligt, dan hebben zij $10 per vat verdiend, aangezien zij het recht hebben om een vat voor $200 te kopen.

Goed nieuws voor sommige beursgangers dus, maar slecht nieuws voor de Nederlandse huishoudens. Want behalve aan de pomp, zien de burgers de hoge olieprijs ook vooral terug in hun gasrekening. De gasprijs is immers gekoppeld aan de olieprijs.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *