01-GBB-1: Nieuw kenteken personenauto

Vanaf vandaag zien we na 57 jaar een volledig nieuw kenteken op de personenauto’s. De energiezuinige Volkswagen Golf van de Ermelose meneer Antonides krijgt het kenteken 01-GBB-1. Minister van verkeer Camiel Eurlings reikt, samen met algemeen directeur van de RDW, Johan Hakkenberg, het eerste personenautokenteken uit met twee cijfers, drie letters en één cijfer.

Voor het eerst bestaat het kenteken uit twee cijfers, drie letters en één cijfer. Deze combinatie is in 2002 na onderzoek van TNO naar voren gekomen als de best te lezen en te onthouden combinatie. Vanaf 1951 gebruikte Nederland alleen tweetallen van letters en cijfers. 57 jaar later zijn alle geschikte kentekencombinaties hiervan op. Met de nieuwe combinatie kunnen ongeveer 3 miljoen voertuigen een nieuw kenteken krijgen.

In de nieuwe cijfer-lettercombinatie worden geen klinkers gebruikt, zoals gebruikelijk bij Nederlandse kentekens. Wel nieuw is dat ook de letter Y van deze serie wordt uitgesloten. Reden hiervoor is dat klinkers de kans op maatschappelijk onaanvaardbare of grievende lettercombinaties te groot maken. Ook de letters C en Q worden wederom niet gebruikt, omdat deze letters teveel op een nul lijken. De W en O staan alleen als eerste letter op de plaat van een caravan, aanhangwagen of een oplegger. Daarnaast worden ook de zes lettercombinaties GVD, NSB, TBS, LYK, SS en SD niet gebruikt.

De uitreiking vindt om 11.00 uur plaats bij het Instituut voor Automobiel Management (IVA) in Driebergen. Zie voor meer info het persbericht van het RDW of het artikel op de Telegraaf.


Geplaatst

in

door

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *