Dieselprijs stijgt meer dan 20%

Op donderdag 15 mei wordt de diesel aan de pomp weer twee cent duurder en stijgt de prijs per liter diesel naar een recordprijs van € 1,42. Het is de zoveelste prijsstijging de afgelopen dagen; diesel is aan de pomp in 30 dagen 1 dubbeltje duurder geworden. Als dat de komende 12 maanden zo doorgaat is de dieselprijs, die begin 2008 € 1,20 was, straks verdubbeld.

De dieselprijs is de laatste tijd enorm gestegen, meer dan de benzineprijs. “Steeds vaker blijkt dat beperkingen in raffinage-capaciteit de dieselprijs harder raken dan benzine. De vraag naar diesel blijkt sterker dan die van benzine”, aldus van Selms van United Consumers.
Vanaf begin jaren tachtig won diesel snel aan populariteit. In 2000 was het aandeel (in liters) van diesel al meer dan 50 procent van alle afgezette motorbrandstoffen in Nederland. De reden voor de toenemende vraag naar diesel is de voortdurende groei van de transportsector en de toename van het aantal personenauto’s dat op diesel rijdt. Diesel was vooralsnog een goedkopere brandstof dan benzine.

Sinds de zomer van 2007 is het prijsverschil tussen diesel en benzine bijna gehalveerd en geslonken van 44 eurocent naar 20 eurocent.

1 juni 2007 1 jan 2008 15 mei 2008
Benzine 1,51 1,53 1,62
Diesel 1,07 1,21 1,42
Verschil 44 cent 32 cent 20 cent (*)

(*) en per 1-7-2008 nog maar 17 eurocent a.g.v. 3 cent accijnsverhoging voor diesel

Naast vraag en aanbod is ook de overheid veroorzaker van hogere dieselprijzen, ondanks dat het relatieve aandeel van de accijns afneemt bij de stijgende prijzen. De accijns op een liter diesel gaat per 1 juli met drie eurocent omhoog en op 1 januari 2009 komt daar nog een cent bovenop. Daarmee wordt in de toekomst het verschil tussen de diesel- en de benzineprijs nog kleiner.

“Het zou passend zijn als de overheid, die met 19 procent BTW voor 1/5e fors mee profiteert van deze prijsstijgingen, deze extra BTW-inkomsten middels brandstofaccijns-verlaging aan de consument laat terugkomen. Dat kost de overheid niets, maakt de consument gelukkig en het maakt Nederland minder recessie gevoelig”, aldus Van Selms.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *