Duplicaatcode kentekens afgeschaft

Raak je je kenteken, plaat of papieren kwijt, dan hoef je binnenkort geen duplicaatcode meer aan te vragen. Dat is een kleine cijfertoevoeging, meestal een kleine 1, die ook op de kentekenpapieren vermeld wordt.

Bij verlies van een kentekenbewijs of kentekenplaat moesten altijd beide vernieuwd worden. En allebei kregen dan duplicaatcode. In ons land rijden tienduizenden auto’s met een cijfertje 1, 2 of zelfs al 7 op de kentekenplaat. De koppeling tussen de papieren en de kentekenplaten is ooit ingevoerd in de strijd tegen het misbruik van gestolen of verloren kentekenplaten en -bewijzen. “Helaas kost het voertuigeigenaren wel extra geld en extra rompslomp”, aldus RDW-zegsman Hans van Geenhuizen. Om dat te veranderen gaat de RDW op korte termijn deze duplicaatcode splitsen naar een duplicaatcode voor het kentekenbewijs en een voor de kentekenplaten. Waarschijnlijk over een paar weken gaat de regeling in.

Van Geenhuizen: “In de praktijk hoef je bij verlies van je kentekenbewijs dus geen nieuwe kentekenplaten meer te regelen. Andersom geldt ook wanneer je een kentekenplaat bent verloren, je ook geen nieuwe papieren hoeft aan te vragen.”

Volgens de RDW kwam het dikwijls voor dat kentekenbewijzen van splinternieuwe auto’s al een code kregen en een cijfer 1. Van Geenhuizen: ,,Dan raakten de papieren zoek en moesten er direct al nieuwe kentekenplaten worden aangemaakt.”


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *