Veel kentekens uitgegeven door slurptax

Auto-importeurs hebben in de eerste maand van dit jaar flink wat auto’s laten registreren om ze uit de greep van de per 1 februari ingevoerde slurptax te houden. Dat zei een woordvoerder van RAI Vereniging donderdag.

Uit gegevens van de brancheorganisatie blijkt dat op dit moment voor 28.000 auto’s een kenteken is afgegeven, zonder dat er kopers voor zijn.

“Dat is erg veel in verhouding met vorige jaren”, aldus de woordvoerder van RAI Vereniging. “Overigens hebben we dit effect eind vorig jaar al voorspeld. Het was te verwachten dat voor februari veel kentekens zouden worden aangevraagd en daar zitten opvallend veel modellen bij die door de belastingmaatregel duurder worden.” Om de slurptaks definitief te ontlopen, moeten de auto’s wel voor 1 april op naam van een koper worden gezet, want anders moet de extra fiscale heffing alsnog worden afgedragen. De druk is hoog, want het gaat vaak om flinke bedragen. De slurptax geldt voor benzineauto’s en diesels die respectievelijk meer dan 232 gram en 192 gram CO2 uitblazen. Elke gram extra kost 110 euro.

“Het is gewoon zo dat bepaalde merken en grotere modellen sterk door de belastingmaatregel worden getroffen”, aldus de woordvoerder. Het is bijvoorbeeld te zien bij Land Rover. Bij dit merk staan nu zo’n vijfhonderd gekentekende auto’s zonder koper. Dat is veel, want vorig jaar verkocht dit merk in totaal 2.001 auto’s.


Geplaatst

in

door

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *