Frankrijk beboet milieuvervuilende auto's

Wie vanaf januari 2008 in Frankrijk een nieuwe auto koopt die meer dan 160 gram koolstofdioxide per kilometer uitstoot, kan een boete tegemoet zien van maximaal 2600 euro. Dat maakte de Franse minister van Milieu woensdag bekend. Wie daarentegen een milieuvriendelijke auto koopt, krijgt een bonus die kan oplopen tot 1000 euro.

Als daarbij een oude, milieuvervuilende auto wordt weggedaan komt er een beloning in kontanten bovenop. De boetes en bonussen voor vervuilende auto’s zijn enkele van de maatregelen die de Franse president Nicolas Sarkozy onlangs heeft goedgekeurd om milieuvervuiling tegen te gaan en biodiversiteit te bevorderen. Verder wil Sarkozy onder meer de bouw van nieuwe snelwegen en vliegvelden een halt toeroepen en het gebruik van pesticiden halveren.

De Franse milieufederatie FNE is teleurgesteld dat de regering slechts eenmalig een boete geeft en niet jaarlijks belasting heft op milieuvervuilende auto’s. „Deze aankoopboete houdt in dat je het recht op vervuiling koopt”, aldus de organisatie in een verklaring. De laagste bonus van 200 euro geldt vanaf januari voor auto’s die minder dan 130 gram koolstofdioxide uitstoten. De overheid keert een speciale superbonus uit van 5000 euro wanneer de allerschoonste auto’s worden aangeschaft, die minder dan 60 gram koolstofdioxide uitstoten. Dat zijn voornamelijk elektrische auto’s.

Iedere twee jaar zullen de regels worden aangescherpt met 5 gram per keer, om de auto-industrie te stimuleren steeds schonere auto’s te produceren. De Franse overheid verwacht dat vanaf januari een op de vier nieuwe auto’s met een boete wordt afgerekend en dat ongeveer 30 procent van de nieuwe auto’s met een bonus zal worden verkocht.


Geplaatst

in

, ,

door

Tags:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *