Kabinet onderzoekt kilometerheffing

Het kabinet buigt zich vrijdag over voorstellen van minister Camiel Eurlings (Verkeer) voor kilometerheffing.

De PvdA wil nog in deze regeerperiode een begin maken met een heffing voor leaserijders, terwijl Eurlings zou willen volstaan met enkele proeven.
De PvdA houdt het kabinet aan de afspraak in het regeerakkoord over een “betekenisvolle, onomkeerbare en uitvoerbare” eerste stap naar een kilometerheffing. Eurlings’ vrijwillige experiment met spitsmijden beantwoordt daar niet aan.

Bedrijfsleven

Het bedrijfsleven ziet niets in regionale experimenten met heffingen, zoals Amsterdam zelf wil vanwege de files. Maar de werkgevers steunen wel vrijwillige proeven om automobilisten te belonen die wegblijven uit de spits. De milieubeweging is voor een kilometerheffing.
De tegenstellingen binnen het kabinet zijn zo groot dat ingewijden niet uitsluiten dat het kabinet er vrijdag niet uitkomt en een beslissing voor zich uitschuift. De Tweede Kamer heeft Eurlings wel om uitsluitsel gevraagd voor de behandeling van de verkeersbegroting die volgende week plaatsvindt.

Blamage

Oud-ANWB-directeur Paul Nouwen zou uitstel een blamage vinden. “Regeren is niet vooruitschuiven”, zei hij in RTL Nieuws en het NOS Journaal. Nouwen zat een breed samengestelde commissie voor die in mei 2005 een advies uitbracht voor de introductie van een kilometerheffing in 2012.


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *