Auto slurpt meer dan folder zegt

Auto’s gebruiken tot 50 procent meer brandstof dan de fabrikant belooft. Uit een groot Duits praktijkonderzoek blijkt Mercedes koploper met één model dat 53% ‘mehrverbrauch’ heeft dan de folder meldt.

De meeste realistische autobouwer is Suzuki. Daar blijkt aan de pomp dat het gemiddeld verbruik van een Swift slechts 1.6% hoger is dan de Japanners beloven. Met dat verschil is nog te leven, meent Bild die het verbruik van tientallen types op een rijtje zet en tot schokkende conclusies komt.
De aangehaald slurpende Mercedes, betreft de G 55 AMG die aan de pomp één liter per vier kilometer blijkt te verstoken. Niet dat de eigenaar van zo’n luxe wagen daar wakker van zal liggen, maar het is toch verkeerde informatie die de fabrikanten geven, zegt Bild.

Een kwart hoger verbruik komt al veel vaker voor, aldus de krant. Audi A3 TDI bijvoorbeeld, BMW 320D, Hyundai i30 CRDi en Peugeot 308 HDI 110. Nog bonter maken BMW 123 D (32.7), Panda 1.3 Multijet (37) Kia Ceed 1.4 (31), Honda Civic Hybride (43.5), Mitsubishi Colt 1.5 CZT (38%), Lexus RX 400h (48), Toyota Prius (39.5) en de Volkwagen Polo Blue Motion (30.8) het.

Bild verklaart het grote verschil uit het feit dat fabrikanten het verbruik met een twintig minuten durende standaardtest op de rollerbank meten. Maar dat verklaart de grote onderlinge verschillen niet.

De krant heeft de auto’s 160 kilometer lang getest, waarvan 20 kilometer ook vol gas. Dat laatste kan bij ons natuurlijk niet, dus zullen de praktijkcijfers voor Nederlandse gebruikers lager liggen. Hier hebben we alleen meer file, wat het verbruik ook weer laat oplopen. Zoek uw eigen auto op!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *