Europa eens over terugdringen CO2-uitstoot

Ministers van Milieu van de 27 landen van de Europese Unie zijn het maandag in grote lijnen eens geworden over een voorstel om auto’s fors minder CO2 te laten uitstoten.

Auto’s die in 2012 worden verkocht mogen nog gemiddeld 130 gram CO2 per kilometer in de lucht brengen in plaats van de huidige 160. Schonere brandstoffen en betere banden moeten in 2012 nog eens 10 gram opleveren per kilometer.

Minister Jacqueline Cramer (Milieu) pleitte bij de EU-raad alvast voor nog strengere doelen tussen 2014 en 2020. Ze vroeg om een norm van 80 gram CO2 per kilometer, een halvering van de huidige uitstoot.

„Voor die norm was niet veel steun”, erkende Cramer. „Waarschijnlijk was het voor sommige landen te ambitieus. Een deel vond wel dat er een langetermijndoel moest komen, maar dan van bijvoorbeeld 95 gram.”

De ministers debatteerden vooral hoe ze de last moeten verdelen over zware en lichte automodellen. Duitsland pleitte voor minder strenge normen voor zware wagens. Duitsland heeft veel fabrikanten van zware modellen, zoals Mercedes en BMW. Porsche is nu koploper met 297 gram CO2 per kilometer.

Daarentegen wil bijvoorbeeld Italië juist de lichtere wagens ontzien. Het Italiaanse Fiat produceert veel lichte wagens. „De verdeling van de CO2-besparing wordt nog een belangrijk deel van de discussie”, concludeerde Cramer.

Fabrikanten die de norm niet halen in 2012 moeten een boete betalen. Cramer vindt de boetes echter te laag. „Fabrikanten kunnen de overschrijding bijna afkopen”, zei de minister. Ze meent dat fabrikanten zulke boetes niet mogen doorberekenen aan de autokopers. „Anders worden consumenten dubbel gepakt: een duurdere auto die ook nog eens onzuiniger rijdt.”


Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *